NFT’ler, bir diğer adı ile değiştirilemez jetonlar kısa bir süre önce hayatımıza hızla girdi ve artık tüm sektörlere dokunuyor.

NFT’ler, bir diğer adı ile değiştirilemez jetonlar; sanatçılar, spor figürleri ve video oyunu endüstrisi arasında giderek daha popüler hale gelmekte. Ancak NFT’ler yalnızca ultra teknoloji meraklıları için bir hobi veya ek gelir kaynağı olmayabilir.

NFT nedir

Özünde, NFT’ler, genellikle belirli bir öğe için veya belirli bir kişi hakkında bilgi içeren benzersiz veriler. Eşsiz yönleri, ABD doları veya Bitcoin gibi değiştirilebilir olan bir şeyin aksine, onları “değişmez” yapan şey.

Bir NFT kesinlikle bir sanatçının çalışmasını temsil edebilir ve yüksek rakamlar getirebilirken, aynı zamanda doğum belgesi, mülkiyet tapusu veya üniversite diploması gibi temel bir şeyi de temsil edebilir. Bu alandaki bir NFT’nin güvenilir olması için, alıcının jetonu (token) basan kuruma, üzerinde bulunduğu blok zincirine ve ikisi arasındaki akıllı sözleşme arabirimine güvenebilmesi gerekiyor.

Dijitalleşmenin ortak bir sonucu olan birçok yeniliği reddeden veya takip etmekte geri kalan şirketlerin dijital iş dünyasında nasıl tek tek geride bırakıldığını gördük ve görüyoruz. Aynı durum değiştirilemez jetonlar için de geçerli olabilir.

NFT’lerin istihdam dünyasında devrim yapacağı konuşulduğu sırada işinizin NFT’nin geleceği etrafında nasıl şekillenebileceğini bilirseniz, bu yeni trendden o kadar çabuk yararlanabileceksiniz.

NFT’ler işverenlere ve işletmelere nasıl fayda sağlayabilir?

Tıbbi kayıtlar, personel dosyaları ve hatta güvenlik izinleri gibi gizli bilgileri göndermek isteyenler, gizliliği koruma özellikleri sağlamak için NFT’lerde tutulan verilerin bir kısmını veya tamamını şifreleyebilir.

Belirteç (NFT) içindeki verileri görüntülemek ve alıcıların belirteç şifresini çözmek için bir koda ihtiyacı var. Bu kod, alıcıların düzenlemesine izin vermek veya onlara sınırsız erişim vermek yerine salt okunur ve tek kullanımlık erişime izin verebiliyor. Böylece, verilerin konumu herkese açık kalırken ve sahibi verileri dilediği kişiye gönderme olanağını elinde tutarken, kullanıcıların gizli bilgileri hem güvenli bir şekilde korunur hem de anında teslim edilebiliyor.

NFT’nin geleceği hızla şekillenirken, birçok büyük şirket bu treni kaçırmamak için hızlı hareket ediyor. Şimdiden başlayan bu NFT devrimi, Facebook (yeni adıyla Meta)  gibi birçok firmanın da desteğini görüyor.

NFT ve Web3

  1. Twitter, NFT’leri yeni profil resmiyle bütünleştiriyor:Twitter,NFT entegrasyonunu platformuna getirdi. Platform, aynı zamanda, görünür sanal sanat eserlerinin kişisel olarak yeni bir hayata kavuştuğu ve milyarlarca gelir elde ettiği NFT’lerdeki büyüyen hobiye de tutunmaya çalışıyor. Kullanıcılar, sosyal ağlarda itibarlı semboller olarak kullanabilecekleri farklı içerikler için hızla bu trendi benimsemeye devam ediyor.
  2. Instagram bu hafta NFT desteğini test etmeye başlıyor:Instagram CEO’su Adam Mosseri tarafından yapılan açıklamaya göre Meta çatısı altındaki Instagram, bu hafta NFT desteğini test etmeye başlıyor.
  3. Nike, ayakkabılar üzerinde NFT doğrulaması oluşturuyor:Nike, NFT’leri ve ayakkabıları “metaverse” yapan sanal bir ayakkabı ajansı satın aldı. Nike, esas olarak Nike ayakkabılarına dayanan, kripto ticari marka yasasının sınırlarını ve bir NFT’nin ne olduğunu test ederek, takas edilemeyen jetonları (NFT’ler) piyasaya sürdüğü için bir internet pazarına dava açtı.

NFT’nin Geleceği Hakkında Kesin Bir Tanı Koyabilir Miyiz?

Gerçek şu ki, hiç kimse geleceğin ne getireceğini kesin olarak bilmiyor. Bununla birlikte, birçok büyük oyuncunun NFT  teknolojisine yoğun bir şekilde yatırım yaptığı aşikar.

Bu ay Columbia ve Standford üniversi liderliğinde kripto araştırma ekibi kuran yatırım şirketi Andreessen Horowitz de bunlardan biri. Geçtiğimiz Ocak ayında NFT varlık fabrikası olarak tanımlanan BreederDAO, Andreessen Horowitz önderliğinde 10 milyon dolar yatırım almıştı. Token satışı ile gerçekleşen bu yatırım, Web3 teknolojilerinin hayatımızın artık birçok yerinde aktif olarak kullanılacağını gösteriyor.

Elbette, ele alınması gereken sorunlar var. Ancak aynı zamanda, bu teknoloji potansiyel olarak silinemeyecek veya görmezden gelinemeyecek kadar belirsizlik ve fırsatlarla dolu.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.