Fotoğrafçılıkla ilgileniyorsanız ilgili kavramları da az çok biliyorsunuzdur. Eğer yeni başlıyorsanız hangi terim ne anlama geliyor yazının devamında öğrenebilirsiniz.

SLR: Açılımı “single lens reflex” olan SLR, deklanşöre basıldığında vizörde(bakaç) ne görüyorsanız onu kaydeden sisteme sahip makinelerin genel adıdır.

Algılayıcı/Sensör: Dijital makinelerde deklanşöre bastığınız anda görüntüyü dijital resme çeviren ilk aygıttır. Eski makinelerdeki filmin görevini üstlenmektedir.

Lens: Fotoğrafın sensör tarafından algılanıp oluşması için kullanılan optik sisteme objektif veya lens denir. Objektif, bu işin en pahalı ve en derinlikli kısmıdır. Fotoğraf çekerken makineden ziyade kullandığınız lens önemlidir.

Lens, görüntü kalitesi, alan derinliği, görüş açısı ve pozlama süresi gibi noktalara etki eder. Diyafram değeri ve pozlama süresi bağıntısı, en temel fotoğraf bilgileri arasında yer alır.

ISO değeri: Zamanında fotoğraf filmi için kullanılan, dijital cihazlara geçişle sensörlerde karşımıza çıkan ISO kavramı, ışık duyarlılığını ifade eder. ISO değeri arttıkça fotoğraftaki kumlanma belirgin hale gelir ve genellikle ISO 800 seviyesinden sonra bundan kaçılamaz.

Diyafram: Diyafram, alan derinliği ve pozlama süresiyle doğrudan bağlantılıdır.

Diyafram değeri sabit lenslerde f/3,5 tür. f/x yazımında x değeri ne kadar küçük olursa, diyafram açıklığı o kadar genişler. Geniş diyafram açıklığı daha düşük bir pozlama süresi ve alan derinliği demektir.

Lenslerde diyafram değeri belirtilirken en yüksek açıklık değeri ölçü olarak telaffuz edilir. Çekim esnasında bu değer değiştirilerek diyafram kısılabilir ve alan derinliğine müdahale edilebilir.

Alan derinliği: Fotoğrafta netlenen noktanın çevresinde net görülen alanın miktarıdır. Geniş diyafram, daha düşük alan derinliği verir.

Pozlama süresi: Ortam ışığı, diyafram değeri ve ISO değeri, fotoğrafın oluşması için gereken süreyi belirtir. Genelde bir saniyenin kesri (1/60, 1/320 gibi) şeklinde belirtilir.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.